Murolekosken tila · Mennyttä aikaa · Taiteiden tekijöitä

Taiteiden tekijöitä

Luonnonkauneus ja rauha ovat houkutelleet Murolekosken alueelle eri alojen taiteilijoita lyhyemmiksi tai pitemmiksi ajoiksi. Kirjailijoita, maalaus- ja teatteritaiteen edustajia on paikkakunnalla ollut aikojen saatossa. Alueella on tehty myös elokuvia, mm Matti Kassilan ohjaama Elokuu.

Maalaustaiteen edustajista mainittakoon Werner Holmberg 1830-60), joka oleskeli parina kesänä alueella tehden maalausretkiä.

Ellen Thesleff (1869-1954) on ollut pitkäaikaisin Murolekosken alueella työskennellyt maalari. Vaikutteet töihinsä hän sai useimmiten Murolekosken läheisyydestä, jonka rannalla hänellä oli sisarensa kanssa kesäpaikka, Casa Bianca.

Keramiikkataiteilija Gerda Thesleff oli Ellen Thesleffin nuorempi sisar.

Murolekosken tilan aikanaan omistanut Kyllikki Snell oli nuoruudessaan maalannut ja tehnyt opintomatkoja Saksaan ja Ranskaan. Hänen töitään on Murolekosken tilalla talletettuina.

Näyttelijä pariskunta August ja Aurora Aspegren rakennutti Kuuselan 1890-luvun alussa pienen matkan päähän Murolekosken tilasta, Muroleenkanavan toiselle puolelle. Kesäisin he viettivät aikaa seudulla ja pitivät erityisesti nuorille näyttelijöille koulutusta.

Kirjailija Elsa Heporauta vietti aikaansa Kalevala-kodissa useamman vuoden ajan ja vieraili myöskin useampaan otteeseen  Murolekosken tilalla Kyllikki Snellin aikana. Hän oli Kalevala korun ja Kalevalaisten naisten liiton perustaja.

 

Murolekosken tila | Ylläpito | Kotisivuton.fi